İpek böcekçiliği İçin Dutçuluk

 

Dünyada ekonomik anlamda 15 kadar ülkede ipekböcekçiliği yapılmasına karşılık üretilen İpek, çok sayıda ülke tarafından tüketilmektedir, ipekböceği yetiştiriciliğinde, 35 – 40 günlük çok kısa bir üretim döneminden sonra, kutu başına 26-30 kg arasında yaş koza elde edilebilmekte, üretim aşamaları neticesinde, yaş kozanın ipek halıya dönüştürülmesi ile yaklaşık 14 misli katma değer ortaya çıkmaktadır.

İlgililerce, Avrupa Birliğine her yıl ortalama 2.000-2.500 kutu ipek böceği tohumu satıldığı, bu sayının başta İtalya, İspanya, Yunanistan olmak üzere diğer Avrupa Birliği ülkelerine yıllık
5.000 kutuya çıkarılabileceği ifade edilmektedir.

Ülkemizde ipek böceği yetiştiriciliği; arazilerin diğer zirai faaliyetlere uygun olmadığı bölgelerde, gelir kaynakları çok kısıtlı aileler tarafından küçük ölçekte yapılan, çok fazla yatırım gerektirmeyen ve kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesi ve zirai gelirin daha dengeli dağılmasında önemli derecede etkili yardımcı bir faaliyet olarak yürütülmektedir. Üretimle ilgili aşamalar; dut ağacının yetiştirilmesi, ipek böceği tohumu yetiştirilmesi, yaş koza üretimi, kozadan iplik çekilmesi ile ipeğin konfeksiyon ve halıcılıkta kullanılmasıdır. Ülkemizde ipek böcekçiliği üretiminde Bilecik, Bursa, Ödemiş, Samandağ, Hatay ve Diyarbakır’ın öne çıktığı görülmektedir.

Ülkemizde, 1990’lı yıllarda 42-43 bin üretici yaş koza üretimi yaparken bu rakam 2013 yılında 2.308 üretici sayısına düşmüştür. İpek böceği yetiştiriciliği yapan bir çok aile, yılda 4-5 kutu ipek böceği yetiştirerek geçimini sağlamaya çalışmaktadır.

Ülkemizin dünyanın sayılı ipek böceği tohumu üretebilen ülkelerinden birisi olmasının bir şans olduğu, ipek böceği yumurtasının her sene tekrar üretilmesi gerektiği, beş yüz yıldan fazla zamandır elimizde bulunan bu ustalığın yitirilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması zaruridir.

T.C Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü
“DUT EYLEM PLANI 2014 – 2016” kitapçığından alıntılanmıştır.