DUT ÇEŞİTLERİNDE ISLAH ÇALIŞMALARI

Islah faaliyetleri genel olarak alttaki başlıklar altında ele alınmaktadır:

  1. Nitelikli meyve veren çeşitlerin çoğaltılması gayesiyle yapılan ıslah faaliyetleri,
  2. Farklı renklerde, albenisi ve pazar değeri yüksek olan dut çeşitlerinin çoğaltılması gayesiyle yapılan ıslah faaliyetleri,
  3. Süs bitkisi vasfı kazandırmak gayesiyle yapılan ıslah faaliyetleri,
  4. İpek böcekçiliğine uygun çeşitlerin çoğaltılması gayesiyle yapılan ıslah faaliyetleri,
  5. Şehir ormancılığına uygun, geniş yapraklı çeşitlerin çoğaltılması gayesiyle yapılan ıslah faaliyetleri,
  6. Hastalıklara dayanıklı çeşitlerin tespiti ve yaygınlaştırılması gayesiyle yapılan ıslah faaliyetleri,
  7. Odun vasfının iyileştirilmesi gayesiyle yapılan ıslah faaliyetleri, vb.

Islah çalışmalarında genel olarak aşılama yöntemine başvurulmaktadır. Bu kapsamda; seçkin niteliklere sahip dut çeşitleri, genel olarak aşı yoluyla çoğaltılmakta ve yaygınlaştırılmaktadır.

Her bitkinin olduğu gibi, dut ağaçlarının da çe­şitli zararlıları vardır. Dut ağacı, sulak topraklar­da kök çürüğü hastalığına, kireçli yerlerde de sarılık hastalığına uğrar. Özellikle ağır ve ıslak topraklarda kök ve kök-boğazı hastalıklarına karşı dikkatli olunmalıdır. Dut ağaçlarında daha çok kabuklu ve unlu bitler zarar yapmaktadır. Bu tip zararlıların yoğunluğu arttığında mutlaka hasattan sonra veya kış mücadelesi yapılmalıdır. Bazı yıllarda ağ kurtlarının zararı vb. zararlılarla ilaçlı mücadele yapmaya ihtiyaç duyulabilir.

Dut Kosnilli

Ülkemizde dut ağaçları için, önemli olan zararlı­lardan bir tanesi; “Dut koşnili” dir. Bu zararlı, ağaç­ların gövde ve dallarında, kirli beyaz renkte gö­rülür. Ağaç üzerinde çoğaldıkları zaman, ağacın gelişmesini zayıflatıp, kuruturlar. Daha çok, nemli yerlerde ve gölgede kalmış ağaçlar üzerinde gö­rülürler.

Bu zararlıyla, fiziksel mücadele; zararlının durgun olduğu, sonbahar ve kış aylarında yapılır. Ağaç üzerindeki koşniller, yapıştıkları yerden düşürülür. Düşen zararlılar, dış şartların etkisiyle ölürler. Dal­lar üzerinde çok fazla miktarda “koşnil” varsa, bu dallar kesilir ve yakılır.

Kimyasal mücadele ise; “larvaların” ağaç üzerinde dağıldığı ve dutların ipekböceği beslemesinde kullanılmadığı dönemlerde, “yaz ilaçlaması” yapı­lır. Kışlık yağlar kullanarak da, yağış olmayan gün­lerde, “kış ilaçlaması yapılır, ipekböceği besleme­sinde kullanılan dut ağaçlarında, Dut Koşniline karşı,”kış ilaçlaması yapılması daha uygundur.

Amerikan Beyaz Kelebeği

Önemli dut zararlılarından birisi de, “Amerikan Beyaz Kelebeği”dir. Yurdumuzda, 1975 yılından beri görülmektedir. Bu zararlı, zararını, “tırtıl” aşamasında, bitkinin yapraklarını yiyerek yapar. Beyaz renkte olan dişi kelebek, yumurtalarını dalların uçlarında bulunan yapraklara bırakır. Yumurtadan çıkan tırtıllar, ağdan oluşan yuvalarını yaparlar. Daha sonra, yaprakları yiyerek büyürler ve ağdan çıkarak ağacın her tarafına yayılırlar. Çok kıllı ve hareketli olan bu tırtıllar, tam büyüklüğe ulaşınca, kuytu yerlere ve gazellerin içine”koza”yaparlar. Bu zararlıyla mücadele edebilmek için yapılacak ilk iş; tırtıl yuvalarını ve tırtıllı dalları ağaç üzerine yayılmadan, olabildiğince erken davranıp, tırtıllı dalları kesip, toplamak ve yok etmektir.

Patlak Mısır (Popcorn) Hastalığı

Hastalık etmeni bir fungus olan patlak mısır hastalığında, mantar, meyve karpellerinin şişmesine ve kabarmasına sebep olarak, beyaz dutların patlamış mısır görüntüsü almasına yol açar. Bu hastalığın görülmesi halinde, mantarın yayılmaması için hastalıklı meyveler toplanarak imha edilmelidir.

Dut Kabuklu Bitleri


Dut dal ve gövdelerinde zararlara hatta kurumalara yol açar. Zararlıyla mücadele etmek İçin kış döneminde kışlık yağlar kullanılır.

Kırmızı Örümcek


Dut yapraklarında zarar verir ve dökülmelere yol açar.

Kök Çürüğü Hastalığı

Dut ağacı, kök çürüklüğüne karşı çok hassastır. Genç fidanlarda köklerin yaralanmamasına gayret edilmeli, tüplü fidan kullanılması suretiyle kök yaralanmalarının ve hastalığın bulaşma riskinin önüne geçilmelidir.

T.C Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü
“DUT EYLEM PLANI 2014 – 2016” kitapçığından alıntılanmıştır.