Doktor Gürler, Göbeklitepe’deki Dut Ağacını Dünyaya Tanıtmalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılını Göbeklitepe Turizm yılı ilan etmesinin ardından kente turist akını yaşanırken Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Doktor Gülnur Esma Gürler, Göbeklitepe’de bulunan ve halk arasında dilek ağacı olarak bilinen Dut ağacının önemine değinerek genetiğiyle oynanmayan Dut ağacının da Göbeklitepe kadar tanıtılması gerektiğini açıkladı.

Türkiye’nin çeşitli illerinde Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Doktoru olarak görev yapan Gülnur Esma Gürler, 2006 yılında memleketi Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde görev yaptığı sırada Karadut ile ilgili tez hazırlamaya başladı. Genetiğiyle oynanmayan tek meyvenin Karadut olduğunu öğrenen Gürler, Dut’u her yönüyle incelemeye başladı. Duta spesifik olan dünyanın ilk panelini, alanında çok değerli bilim adamlarıyla gerçekleştiren Gürler, Karadut ile ilgili panel ve semsozyumlara katılarak karadutun önemini anlattı.

Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı Dut

Bilimsel çalışmalarla Karadut’un önemini her platformda gündeme getiren Gürler, Şanlıurfa’da Göbeklitepe’nin üst kısmında iki mezarın bulunduğu alanda halk arasında dilek ağacı olarak bilinen dut ağacının önemine değindi. Göbeklitepe’nin tanıtımı yapılırken Karadut’un da tanıtılması gerektiğini vurgulayan Gürler, “Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı Dut” isimli kitap çıkardı.

Tek hayalim Dut ağacının tanıtılması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup toplantısında yaptığı açıklamasında 2019 Turizm yılının Göbeklitepe yılı olarak ilan etmesinin ardından Gürler, bir kez daha heyacanla Dutun önemine değindi.

2006 yılından bu yana Dut ile ilgili çalışmalar yaptığını ve dutun önemini anlatmak amacıyla Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı Dut isimli kitap çıkardığını anlatan Gürler, “Özellikle Göbeklitepe’de altında 2 tane mezarın bulunduğu Karadut’un varlığını öğrendikten sonra hiç vakit kaybetmeden yayınlamaya karar verdiğim “Göbeklitepe’nin Kutsal Vakfı Dut” isimli kitap çıkardım. Vurgulamaya çalıştığım gibi bu ağaç şimdiye kadar farkına varılmamış ekonomik, tıbbi, ve kutsi özelliklerinin yanı sıra medeniyetler ittifakında da bir sembol olarak kullanılabilme potansiyeliyle de çok önemlidir. Tarihin en önemli ticaret yolu olan ve bugün yeniden canlandırılma aşamasındaki Yeni İpekyolu projesi 27 trilyon dolarlık bir hacme sahipken bu yola adını veren dutun esamesi okunmamaktadır” dedi.

Kabuğu ve Meyvesi Biyoendüstrinin Ham Maddesidir

Dut’un önemine bu güne kadar kimsenin değinmediğini ve bu dut meyvesinin kabuğu ve meyvesinin Biyoendüstri’nin ham maddesi olduğunu anlatan Doktor Gürler, “Oysa bu ağaç şimdiye kadar değerlendirilmemiş kökü, kabuğu, meyvesi, yaprağı ile bir biyoendüstri ham maddesidir. Ekonomik ve çok önemli tıbbi özelliklerinin yanı sıra dünya üzerinde her din ve kültürde bir mistik sembol olarak kullanılmış olması bakımından da çok ilginçtir. Hatta ipek böceğinin kelebeğe dönüşümü gibi insanın da tekamülünü, aynı zamanda sabrı, bereketi, bilgeliği sembolize ettiği için, bu kutsal ağaç insanlığı gölgesinde birleyecek yeni bir ülkünün simgesi olabilir” diye konuştu.

Genetiğiyle oynanamayacak tek meyve

Dünya üzerinde birçok gıda maddesinin genetiğiyle oynandığını ve bu gıdalar arasında sadece Dut’un genetiğiyle oynanmadığını ve genetiğiyle oynanmasının ve değiştirilmesinin mümkün olmadığını belirten Gürler, “Dünyanın henüz tanımadığı, tamamen organik, genetiğini tektipleştirmenin mümkün olmadığı bu süper gıdayı sahiplenmeliyiz. Bununla küresel markalar yaratmalı ve yeni ipek yolu ile bunları tüm dünyaya pazarlamalıyız” dedi.

Dut’u dünyaya tanıtmalıyız

2019 turizm yılında Göbeklitepe’yi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere Göbeklitepe’nin yanı sıra alanda bulunan Dut ağacının da öneminin anlatarak Dut’u dünyaya tanıtılması ve pazarlanması gerektiğini ifade Gürler, “Özellikle 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesi şansını çok iyi kullanarak Dut’u da dünyaya bir Türk markası olarak tanıtmalıyız” diye konuştu.

HABER:ŞANLIURFA İBRAHİM UYĞUR

Kaynak : http://www.urfadabugun.com/haber/118291/doktor-gurler-gobeklitepedeki-dut-agacini-dunyaya-tanitmaliyiz.html