Dut Ağacının Çoğaltılması

Dut ağaçları, çoğaltma gayesine göre farklı şekillerde üretile bilirler. Meyveye yönelik en yaygın çoğaltma yöntemi, göz aşısı yöntemiyle çoğalmadır. Daha kalın fertlerde, erken ilkbaharda da yaygın olarak”yarma aşı”yöntemiyle aşılama uygulanır.

Tohumla (generatif) üretme

Dut, anaç olarak kullanılacaksa, tohumla üretilebilir. Dut tohumları uzun ömürlü olmadıkları için taze meyveden çıkarıldıktan hemen sonra ekilmezse bozulur ve canlılığını yitirir. Bu sebeple, ekim hemen yapılmayacaksa, + 4 °C ta saklanmalıdır. Taze dut meyvesinden elde edilen beyaz ve kırmızı dut türleri hemen ekilirse, % 90-100 oranında çimlenme elde edilebilir. Kara dut tohumlarının çimlendirilmesine ise gibberellik asit veya diğer uyarıcı yöntemlerin uygulanması halinde başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Beyaz dut türlerinde, serpme şeklinde ekim yapılır ve 1 dekara 1,5 kg tohum atılması suretiyle 18.000-adet dut çöğürü elde edilebilmekte olup karadut dışındaki çöğürler 10 ay sonra aşı kalınlığına gelirler. Kara dut çöğürlerinde ise gelişim hızı daha yavaştır.

Aşıyla çoğaltma

Dut türlerinde, kabuk özelliğinden dolayı aşı gözünün altında boşluk kalması, kesim yüzeyinden su ve süt akın­tısı olması ve aşı uyuşmazlığı gibi sebeplerden dolayı aşı­lamada başarı oranı düşüktür. Ancak, farklı aşı teknikleri, anaç türleri ve aşı yapma zamanı kullanarak aşı başarısı yükseltilebilir.

Dutlarda aşılamada, T ve ters T göz aşısı ile yarma ve kak­ma kalem aşıları kullanılır. Sarkık formlu dutlar ise ters T göz aşısı ile üretilir. Kara dutun beyaz dut üzerinde çok yavaş büyüdüğü ve uyuşmazlık gösterdiği de bildirilmektedir.

Çelikle Çoğaltma

Dut, yeşil odun çelikleriyle çoğaltılabilir. Dut türlerinin çelikle çoğaltılmasında, köklenmeyi artırmak maksadıyla, IAA, IBA ve NAA gibi büyümeyi düzenleyici maddeler, tek başlarına ya da değişik oranlarda karıştırılarak kulla­nılabilir ve bu durumda köklenme oranlarında artış gözlenmiştir.

Daldırma ile çoğaltma

Dut, hava daldırması, tepe daldırması veya sıra üzeri hendek daldırma şeklinde isimlendirilen farklı daldırma yöntemleri ile de çoğaltılabilir. Ancak, büyük miktarlar­da üretim hedefleniyorsa, hava daldırması fazla işçilik gerektirdiği ve uygun materyal bulma konusunda güç­lükler taşıdığından, masraflı bir iştir ve bu sebeple tercih edilmez.

Doku Kültürü İle Çoğaltma

Dut, doku kültürü ile çoğaltılabilmekte ise de pratikte bu uygulama yöntemi fazla kullanılmaz.

T.C Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü
“DUT EYLEM PLANI 2014 – 2016” kitapçığından alıntılanmıştır.