KEMAV Vakfı Dut Değerlendirmesi

Dut Paneli çerçevesinde yapılan çeşitli etkinlikler sayesinde, başta TArım BAkanlığı olmak üzere konuya yakın olan herkesi ilgilendiren noktalara değinildi.

Panel ile ilgili olarak yapılan açıklama şu şekilde:

“Değerli Kemaliyeliler,

Vakfımızın destek verdiği ve değerli hemşehrimiz Gülnur Gürler Hanımefendinin katkısıyla gerçekleştirmiş olduğumuz “Dut ve Dut Türevi ürünlerin ekonomik bir değer olması” panelimizi Gurbette kalbi Kemaliye için atan hemşerilerimizle gerçekleştirdik. Gerek Köy Derneklerimizin, gerek basınımızın ve gerekse Kemaliye için yürekleri yanan yüzlerce hemşehrilerimizin Dut’a ilgisinin  ne kadar büyük olduğunu görmüş olduk.

Dut paneli neticesinde, panelimize katılan ve konu hakkında bilgilendirmede bulunan değerli konuklarımızın bize kazandırdıklarını, sizlerle paylaşma gereği doğdu. Öncelikle Dut’a bugüne kadar, ne Tarım Bakanlığı ve Devlet, ne de  yöre yöneticileri gereken önemi vermemiş olduğunu, konu ile ilgili akademik çalışmalarında mevcut olmadığını, bu sorunun yalnız Kemaliye’de değil dut yetiştiren tüm yörelerde yaşandığını anladık. Konuşmalarda “Dut” un değerli bir besin maddesi, odununun değerli, yaprağının protein dolu, ipek böcekçiliği için kaynak olduğunu bir kez daha duyduk.

Netice de; “Dut” un şu an ülke genelinde bir birliğinin olmadığını, bunu gerçekleştirenin “Dut” a sahip çıkabileceğini, tüm ülke genelindeki üreticilerin ona yaslanacağını, bunun için öncelikle Tarım Bakanlığı nezdinde bir üretici birliğinin kurulması gerektiğini ve zaman kaybetmenin yöreye büyük zarar vereceğini anladık. Üretici birliği kurmanın şüphesiz gerekli olduğunu ve maliyetinin  ise çok fazla olmadığını, akabinde hızla “Dut” umuza ve onun yan ürünlerine sertifika alıp, x liraya pazarladığımız ürünleri bu sertifikayla 2 veya 3 katı fiyatlarla pazarlama şansını yakalayacağımızı, kurulan birlikle gerek Dünya Bankasından ve gerekse Tarım Bakanlığından verilen %50 si hibe olan yatırım ve üretim desteğinden istifade edebilme şansını yakalama imkanına kavuşacağımızı anladık. Dut ve türevi ürünlere  Kemaliye markasını kazandırmanın  ön koşullarından birinin bu birlik olacağı şüphesizdir.

Türkiye’de sertifika veren 9 kuruluştan biri olan Ekotar Kontrol ve Sertifikasyon firmasının Genel Müdürü, Malatyalı olması sebebiyle yöreye özel ilgi göstermekte ve konuşması esnasında yapılacak sertifikasyonlarda sertifika başına 3.000 Euro gibi olan maliyeti de Kemaliye için daha aşağılara çekebileceklerini belirtti. Kurulacak Üretici Birliği sayesinde yaklaşık 3.000 Euro maliyetle her üreticinin sahip olmayı arzuladığı ekolojik ürün sertifikasını, Üretici Birliği tek başına alarak tüm Kemaliyeli üreticilerin veya üretici birliğine üye olanların bu haktan istifade etmelerini sağlamış olacaktır.

Kısaca 16 kişi veya tüzel kişiliğin bir araya gelerek üretici birliğini Tarım Bakanlığı nezdinde kurması gerekmektedir. Kemav’ın toplantıya katılan üyeleri konunun Kemaliye lehine olacağından şüphe duymadıklarından, benimsemişlerdir. Tercihimiz, Dut üreten en az 16 Köyün Derneğinin veya köy temsilcisinin bir araya gelerek bu birliği oluşturmasıdır. Kemav bu oluşumun gerçekleşmesine önayak olma düşüncesindedir.

Konu Kemav tarafından Nisan ayı içersinde Kemaliye’de Köy Muhtarlarına verilecek bilgilendirme ile devam edecektir. Şu aşamadan sonra bu birlik için en az 16 köyden, Köy Derneklerinin veya Köy üreticilerinin Vakfa müracaatını bekliyoruz. Katılım ne kadar yüksek olursa, başarıda o ölçüde yüksek olacaktır. Katılımın çokluğu, kurulacak birlik maliyeti ve üretim için gerekli yatırım maliyetini önemli ölçüde küçültecektir. Belki bu sayede Dutçuluğu tekrar ayağa kaldırabilir, Kemaliye için ciddi gelir kaynağına dönüştürebiliriz.

Birliğin bir an önce kurulup, yöreye katkı vermesi dileklerimizle, saygılarımızı sunarız.

Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı”

Kaynak : http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=1850