Dut bahçesi tesisinde fidanlar arası mesafe ne olmalıdır?

pşkşsd

Yaprak elde etmek için dikilen dut ağaçları, serbest olarak büyütülmezler. Her yıl, İlkbahar ipekböceğl besleme dö-neminde “kafalama” şeklinde kesilirler. Dolayısıyla bu dutlar, büyük taç yapısına sahip olmazlar. Bu sebeple, dutluk tesis edilirken fidanların arası sık tutulur. Böylece, yaprak verimini etkileyecek olan ağaç sayısı da artırılmış olur.
ipekböceği için kapama dut bahçesi tesisinde fidanlar; sıralar arası 2.5-3 metre, sıralar üzeriyse 1.5-2 metre olacak şekilde dikilebilir. Bu şekilde 1 dönüme (1.000 m2) 260-270 adet fidan dikilebilir. Toprak işlemesi, traktörle yapıla¬caksa, o zaman fidanlar arası mesafe 3.5-4 metre olmalıdır. Dutluklarda, bakım ve sulama imkânlarına bağlı olarak en az 2-3 yılda verim çağına ulaşılır ve 3. yıldan sonra ipekböceklerini beslemek için yaprak hasadına başlanır.

Başka tarım ürünleriyle karışık dutluk tesis edilirken, fidanlar arasındaki aralık, 10-15 metre olarak verilmelidir. Sınır ağacı olarak dikimlerdeyse, 2-3 metre arayla sıra halinde yapılan dikimler uygun olur.

Dutlukların tesisi için uygun olmayan araziler

• Sıkça ilaçlama yapılan tarım arazileri yanı
• Tozlu yol kenarları
• Zehirli gaz çıkaran fabrika ve sanayi tesislerine yakın araziler
• Derin ve geçirgen olmayan, zayıf nitelikteki topraklar

T.C Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü
“DUT EYLEM PLANI 2014 – 2016” kitapçığından alıntılanmıştır.